Rovinj Rovigno

Događanja


21.07.2017 - 22.07.2017, Trg m. Tita

Festival Sete Sois Sete Luas- festival mediteranske glazbe

Pratili smo:
Tourist Board of Rovinj Rovigno

Fotograf: Mladen Sever & Dalibor Talajic
Najava:

U Rovinju će se 21. i 22. srpnja održati tradicionalni Festival mediteranske narodne glazbe Sete Sóis Sete Luas  koji će u  2017. godini doživjeti svoje XXV izdanje. Festival ima  sjedište u Lisabonu (Portugal) i u Pontederi (Italija). Promovira se putem Mreže za kulturu u 33 gradova, u 11 različitih zemalja Mediterana i država portugalskog govornog područja: Brazilu, Cabo Verde, Francuskoj, Grčkoj, Izraelu, Italiji, Maroku, Portugalu, Španjolskoj, Sloveniji, a od 2008. godine u  Hrvatskoj i Rovinju. Festival predstavlja projekte narodne glazbe, uličnog kazališta i likovne umjetnosti, uz sudjelovanje velikih imena mediteranske kulture. Zbog europske dimenzije i visoke kulturne vrijednosti projekta, potporu mu pruža i Europska Unija kroz programe Kaleidoskop, Kultura 2000 i Interreg IIIB Medocc. Projekt ima za cilj omogućiti međunarodnu razmjenu umjetnika različitih kultura, putem raznih oblika umjetnosti (glazba, fotografija, enogastronomija, kultura).

Kao lik Festivala, zbog svoje  simbolične moći, izabran je Leteći stroj “passarola“, koji predstavlja metaforu sna i utopijske slobode. U djelu Joséa Saramaga, „Sjećanje na samostan“ („Memorial do Convento“), Bartolomeo di Gusmão, genijalni graditelj Passarole, gradi je uz pomoć Baltazara Sete Sóis i Bilmunde Sete Luas, likova vizionarske duše koji se kreću srednjevjekovnom Europom, a ugnjetava ih netolerantna, mračna Inkvizicija. Inspiriran današnjim vrijednostima u djelu Saramaga, Festival želi iskoristiti sposobnost snivanja koju nudi umjetnost, glazba i književnost uronjene u stvarnost našeg doba.

 

Na ovogodišnjem festivali nastupiti će slijedeći izvođači, predstavnici zemalja Mediterana:                         

21.07. 2017. u 21,00: RYTHMES DES 7LUNES (Zelenortska Republika, Izrael, Italija, Maroko, Portugal)
                     22,15: SANTO ANTAO SETESOIS BAND (Zelenortska Republika)

22.07. 2017.  u 21,00: EUGENIO BENNATO (Italija)
                      22,15: GUSTAFI (Hrvatska)

Organizator manifestacije je  Associacao Cultural Sete Sois Sete Luas  sa sjedištem u Portugalu i Italiji, a suorganizatori u Rovinju su Turistička zajednica grada Rovinja-Rovigno,  Grad Rovinj -Rovigno, Istarska Županija, te Edi Maružin iz grupe Gustafi.

INFORMACIJE O IZVOĐAČIMA:

RYTHMES DES 7LUNES (Zelenortski Otoci, Izrael, Italija, Maroko, Portugal)
Grupa Rythmes des 7 Lunes, nastala je kao projekt festivala koji u istoj predstavi ujedinjuje i usklađuje Fado, sefardsku glazbu, okcitanske, arapske i talijanske glazbene tradicije. Glazbeno vodstvo je pripalo velikom portugalskom gitaristi Joséu Peixotou (bivšem osnivaču poznate portugalske skupine Madredeus). Glasom i na gumbri ga prati Marokanac Adil Smaali, na violini je Lavinia Mancusi iz Rima, na bubnjevima Izraelac Liron Meyuhas, a na basu Lucio Vieira sa Zelenortskih Otoka. Ovo dugo i čudesno putovanje predstavlja glazbenu priču o duhu Mediterana.

SANTO ANTAO SETESOIS BAND (Zelenortski Otoci) uz sudjelovanje Maria Incudinea.
Nadahnut temom rada poljoprivrednika i ribara, repertoar grupe predstavlja glazbenu tradiciju planina na otoku Santo Antão, koje ujedinjuje tradicionalne melodije, originalne kompozicije i nove aranžmane inspirirane kulturom otoka, jednog od kulturno najbogatijih u arhipelagu. Glazbenici Zelenortskih Otoka razvili su ovaj projekt pod vodstvom jednog od najznačajnijih i najcjenjenijih glazbenika i pjevača sa Sicilije, Maria Incudinea, koji će nastupiti na koncertu kao poseban gost.

EUGENIO BENNATO (Napulj, Italija)
Eugenio Bennato je sedamdesetih godina osnovao skupinu Nuova Compagnia di Canto Popolare, prvu i najznačajniju grupu etničkog istraživanja i oživljavanja narodne glazbe juga Italije. Grupa NCCP, koju je otkrio veliki napuljski umjetnik Eduardo De Filippo i ugostio u svom kazalištu, nakon prvog nastupa 1972. godine na Festival dei Due Mondi di Spoleto (Festivalu Dvaju Svjetova u Spoletu) realizira vrlo uspješne turneje u Italiji i inozemstvu. Godine 1998. osnovao je „Taranta Power“ pokret koji, uslijed izvanredno obnovljenog zanimanja velikog dijela mlade publike za ritam ritualne tarante, predlaže nove putove umjetničke kreativnosti i obilježava raskid s prošlim načinom shvaćanja narodne glazbe u Italiji. 17. veljače 2001. godine sudjelovao je na Womad festivalu Petera Gabriela u Australiji, a 2008. godine pozvan je na Festival u Sanremu gdje je predstavio multietničku pjesmu „Grande Sud” (Veliki Jug). Album „Grande Sud” predstavlja način komunikacije, put velikog kreativnog vrenja koji ima svoje korijenje duboko u tradiciji. Bennato stoga primjenjuje instrumentalne tehnike koje koriste akustičnu gitaru, tamburin i mandolinu koji se dobro uklapaju u suvremene glazbene žanrove.

GUSTAFI (Istra, Hrvatska)

Sastav je nastao 1990. godine, iza sebe imaju već 10 albuma i više od 1100 koncerata uživo. Kritičar Sven Semenčić napisao je o njima “Gustafi predstavljaju istovremeno tipično izražavanje hrvatske muzike te najkompletniji proizvod svjetske glazbe”. Koncerti ovog sastava koji se može definirati kao najbolji hrvatski sastav posljednjih godina, temelje se na naizgled nemogućim ali veoma učinkovitim glazbenim kombinacijama.

 

Turistička zajednica grada Rovinja Rovigno
Pina Budicina 12
52210 Rovinj
Tel.: ++385/52/811-566
Tel.: ++385/52/813-469
Fax: ++385/52/816-007
tzgrovinj@tzgrovinj.hr

Copyright Turisitčka zajednica grada Rovinja 2001-2012. Sva prava pridržana. Mobile site

Info za iznajmljivače Natječaji, pozivi, obavijesti
Video Rovinj
Panoramska šetnja
Karta grada
Vremenska prognoza
Preračunavanje tečaja