Rovinj Rovigno

Batane i bitinade

Rovinj je oduvijek bio okrenut moru, a stoljetna tradicija ribarstva sačuvana je do danas, kada je batana postala simbolom skladna suživota stanovništva starinskoga gradića i primorskog jadranskog krajolika. Batana zrcali običaje, tradicije, jezik, navike, mentalitet i duhovno ozračje Rovinja i njegovih stanovnika.
Tradicija batane neodvojiva je od glazbene tradicije Rovinja koju reprezentira bitinada – originalni izričaj rovinjske narodne pjesme. Prema tradiciji, bitinada je nastala među rovinjskim ribarima, koji su satima boravili u svojim barkama ribareći ili krpajući mreže. Budući da nisu imali slobodne ruke za instrumente, dosjetili su se načina kako glasovima postići vrhunske izvedbe jednog orkestra.
To je originalan način izvođenja vokalne pratnje solista imitiranjem muzičkih instrumenata za bilo koju pjesmu koju pjevač želi otpjevati. Kad solist, ili solisti u duetu, intoniraju odabranu pjesmu, "bitinadùri" (tako se definiraju pjevači toga skupa, koji se sastoji od petnaestak ili više članova) koriste sve svoje vještine u imitiranju zvukova instrumenata hipotetičnog orkestra. Pojedina izvedba je najčešće neponovljiva, jer je u znaku improvizacije.
Danas se rovinjska bitinada i umijeće izrade batane nalaze na listi zaštićenih nematerijalnih dobara Ministarstva kulture RH.  Tijekom ljetnih mjeseci gosti i građani Rovinja mogu uživo svjedočiti umijeću gradnji batane. Naime, u večernjim satima u centru grada, na platou ispred muzeja Kuća o batani, rovinjski kalafat izrađuje batanu, koja svoje porinuće ima na kraju ljeta. Osim toga gostima je, nekoliko puta tjedno, na raspolaganju i vožnja sa batanama u sklopu manifestacije Povorka batana sa feralom i večerom u Spacciu.
Povorka počinje obilaskom eko-muzeja Kuća o batani, nastavlja se vožnjom batanama oko starogradske jezgre te završava večerom i zabavom uz slušanje bitinada u tradicionalnoj rovinjskoj konobi- spaciu Matika. Cijelokupna priča o rovinjskoj batani nagrađena je 2007. godine nagradom Plavi cvijet za najbolji turistički proizvod na Jadranu. 

 

Turistička zajednica grada Rovinja Rovigno
Pina Budicina 12
52210 Rovinj
Tel.: ++385/52/811-566
Tel.: ++385/52/813-469
Fax: ++385/52/816-007
tzgrovinj@tzgrovinj.hr

Copyright Turisitčka zajednica grada Rovinja 2001-2012. Sva prava pridržana. Mobile site

Info za iznajmljivače Natječaji, pozivi, obavijesti
Video Rovinj
Panoramska šetnja
Karta grada
Vremenska prognoza
Preračunavanje tečaja